Bilişim Hukuku

Bilişim Hukuku Nedir?

Bilişim, bilginin elektronik ve teknolojik araçlar kullanılarak aktarılmasıdır. Bu çerçevede bilişim kavramı, pos cihazları, bilgisayarlar, cep telefonu, tablet vb. benzeri araçlarla yapılan bilgi aktarımlarını ifade etmektedir. Facebook, twitter, instagram, youtube vb. sosyal medya hesapları ile e-mail ve telegram, whatsapp vb. uygulamalar bilişim sistemi olarak kabul edilmektedir. Bu bilişim sistemleri üzerinden işlenen suçlara veya özel hukuka ilişkin davalara bakan avukatlara da halk arasında internet avukatı veya bilişim avukatları denilmektedir. Bilişim suçları her geçen gün farklı uygulama ve yöntemlerle gelişmeye devam ediyor ve bununla mücadele edebilmek için bilişim hukuku alanındaki güncel gelişmeleri yakından takip eden ve bu alandaki tüm ihtiyaçları en profesyonel şekilde karşılayan Kolektif Hukuk & Danışmanlık Ofisi, Sakarya'da bilişim hukuku konusunda uzmanlaşmış bir hukuk firması olarak, bilişim suçları ile ilgili sorunlarınızda en iyi Sakarya bilişim avukatı olarak yanınızdayız.

Bilişim suçları

Bilişim alanında meydana gelen haksız eylemlerin suç teşkil etmesi halinde failler Türk Ceza Kanunu’ndaki düzenlemeler gereği cezalandırılabilecektir. 5237 Sayılı Türk Ceza Kanunu’nun onuncu bölümünde bilişim suçları düzenlenmiştir. Bunlar;

  • Bilişim sistemine girme suçu,
  • Bilişim sistemini engelleme, bozma, verileri yok etme veya değiştirme suçu,
  • Banka veya kredi kartlarının kötüye kullanılması suçu,
  • Yasak cihaz veya programlardır.

Bilişim suçlarında uzman avukat ile çalışmak neden önemlidir?

Bilişim suçlarında uzman avukat ile çalışmanın önemini suçun işlenmesinin ardından internette yayılma hızı ile açıklamak mümkündür. Örneğin bir kimse hakkında yapılan yalan haberin yayınlandığı dakikada binlerce paylaşım alması, bu haber üzerine kişiye hakaret içerikli mesajların gitmesi, ifade özgürlüğü sınırlarını aşan yorumlarda bulunulması, hakaret veya iftira nitelikli paylaşımların yapılması bu kimsenin kişilik haklarını ihlal edecektir. Bir başka örnekte kişi eski sevgilisi ile barışmak için müstehcen görüntülerini yayınlamakla tehdit edebilir. Bu tehdide karşılık alamadığında video ve fotoğrafları yayınlaması halinde internet ortamında hızla yayılacaktır. Özel hayatın gizliliğini ihlal eden, kişinin online itibarını zedeleyen bu suçun işlenmesi halinde mağdur en iyi bilişim suçları avukatı ile çalışmak isteyecektir. Zira en iyi bilişim suçları avukatı hızla görüntünün kaldırılması, görüntüye erişimin engellenmesini, sorumluların yakalanması ve cezalandırılması için gerekli işlemlerin tamamlanmasını sağlayacaktır. Bilişim suçlarında uzman avukat bu işlemlerin yanında kişinin online itibarını korumaya yönelik işlemleri de gerçekleştirecektir.

Bilişim avukatı IP numarasını nasıl tespit eder?

Bilişim suçları söz konusu olduğunda suç işleyen kimsenin tespit edilmesi için ilk adım IP numarasının bulunmasıdır. Bilişim alanında bilgi birikimi gerektiren bu işlem bilişim avukatları tarafından gerçekleştirilmektedir. Peki bilişim suçlarında uzman avukat IP numarasını nasıl tespit edecektir? Eğer işlenen bilişim suçu banka ve kredi kartlarının kötüye kullanılması gibi fail ile mağdur arasında bir bağlantı olmayan suçlardansa ilgili birime ulaşılacaktır. Verdiğimiz örnekte kötüye kullanımın gerçekleştirildiği bankaya ulaşmak yoluyla yöneticiden ilgili işlemin ne zaman, hangi adresten yapıldığı bilgisi alınacaktır. Bununla beraber kullanımın yapıldığı site yöneticisine ulaşarak, örneğin alışveriş sitesi, siparişin nereden verildiği bilgisine ulaşılacaktır.

Bilişim avukatı ile kredi kartı dolandırıcılığı suçları

Kredi kartı dolandırıcılığı suçları bilişim avukatlarının uygulamada sıklıkla karşılaştığı suçlardandır. Kredi veya banka kartı dolandırıcılığı TCK 245’te kredi veya banka kartlarının kötüye kullanılması olarak düzenlenmiştir. Bu suç bilişim alanındaki suçlara girmektedir.

Kredi veya banka kartı dolandırıcılığı suçu kartın çalınması, kart bilgilerinin kopyalanması, sahte kart üretimi vb. şekillerde ortaya çıkmaktadır. İnternetten kredi kartı ile yapılan bir alışverişte satın alınan ürünün gönderilmemesi yahut satın alınandan farklı bir ürün gönderilmesi kredi kartı dolandırıcılığı suçunu oluşturacaktır. Bununla birlikte kart bilgilerinizin kopyalanması ve onayınız olmadan bu bilgiler ile alışveriş yapılması da dolandırıcılık suçunun bilişim sistemleri yoluyla işlenmesine örnek olarak gösterilebilir.

Kredi veya banka kartı sahipleri dolandırıcılık suçunun mağduru olduklarını fark ettiği anda panikleyebilmekte, ne yapacaklarını bilememektedir. Böyle bir durumda yapılması gereken ilk şey kartın ait olduğu bankayı bilgilendirmek ve bilişim hukuku avukatı ile iletişime geçmek olmalıdır. Yaygın kanı her ne kadar paranın gittiği ve artık bir şey yapılamayacağı olsa da aslında durum tam olarak böyle değildir. Bankanızın bu miktarda parayı iade etmesi gerekmektedir. Aksi halde ilgili bankanın hukuki sorumluluğu gündeme gelecektir. Kart sahiplerinin mağduru oldukları suç ve suçun konusu olan paranın geri iadesinin nasıl yapılacağı hakkında bilişim avukatından bilgi alması yararlı olacaktır. Bununla birlikte bankaya yapılan iade başvurusu için gerekli dilekçenin yazımında bilişim avukatının oynayacağı rolün önemi şüphe götürmezdir. Kredi kartı dolandırıcılığında bilişim avukatı ile soruşturma sürecinin yürütülmesi ve dava yoluyla hak kaybına uğranılan ücretin iadesi daha kolay olabilecektir.

Yasak cihaz veya program kullanma suçu

Yasak cihaz veya program kullanma suçu izleme ve izinsiz veri edinmeyi sağlayan cihaz veya programların belirtilen fiiller aracılığıyla kullanılmasını yaptırım altına almıştır. Yasak cihaz veya program kavramlarının tanımını suç işlemek amacıyla oluşturulan bütün yazılım ve sistemler olarak yapmak mümkündür. Dolayısıyla bu cihaz veya programları maddede öngörülen şekilde kullanmakla suç oluşacaktır. 245/A düzenlemesine göre yasak cihaz veya programları imal veya ithal etme, sevk etme, nakletme, depolama, başkalarına verme, kabul etme, bulundurma, satma, satışa arz etme, satın alma fiilleri suç kapsamındadır. Buna göre örneğin bir sisteme erişim sağlamada aracı olacak bilgisayar şifrelerinin erişim kodlarının ve benzeri verilerin elde bulundurulması ile ilgili suç oluşmuş sayılacaktır.

İnternetten içerik çıkartma ve haber kaldırma

Bilişim avukatının bir başka çalışma konusu ise “internet hukuku” veya “itibar yönetimi” olarak bilinen ve internetteki hukuka aykırı içeriklerin çıkartılması veya hukuka aykırı bir içeriğe erişimin engellenmesi olarak özetlenebilecek alandır. Karalayıcı, hakaretamiz, özel hayatını gizliliğini ihlal eden ve benzeri nitelikteki hukuka aykırı içerikler bakımından İnternetten haber kaldırma ve internetten içerik kaldırma, silme ve erişim engelleme ile hukuka aykırı içerikler sebebiyle erişim engelleme konuları da bilişim hukuku avukatlarının uzman olduğu alanlardır. Aynı şekilde  youtube video kaldırma  işlemleri de bilişim hukuku alanına giren güncel konular arasındadır. Bazı şirketler tarafından sunulan diğer tür itibar yönetimi hizmeti içerik çıkartmaktan ziyade internete yeni içerikler ekleyerek olumsuz içerikleri arama motoru sonuçlarında geriletmeyi amaçlar. Bu anlamda internet ve bilişim avukatı olarak olumsuz içerikleri geriletmek tümden çıkartarak soruna kesin çözüm sunuyoruz.

Kolektif Hukuk & Danışmanlık Ofisi olarak sunmuş olduğumuz başlıca hukuki hizmetlerimiz;

  • İnternet üzerinde yayınlanan olumsuz içerik veya haber kaldırma
  • Fikri mülkiyet ve telif haklarının korunması
  • Alan adı ihlalleri
  • Verileri yok etme suçuna karşı kişisel bilgi koruma
  • Banka veya kredi kartının kötüye kullanılması suçuna yönelik işlemler
HEMEN ARA WHATSAPP